Cabecera Agrovin
Oenologie » Gestiunea Oxigenului
Gestiune a Oxigenului

De la începutul elaborării, oxigenul este prezent într-un mod spontan şi necontrolat, participând la acţiuni pozitive şi negative. Fără acest contact nu ar fi posible multe dintre reacţiile care contribuie la stabilitatea şi calitatea vinului. Controlul oenologului asupra contactului oxigenului cu vinul s-a profilat ca o sculă interesantăcare protejează, perfecţionează şi îmbunătăţeşte calitativ elaborările. Agrovin propune o gestiune integrală a oxigenului cu echipamentele:

dosiox

Dozificare precisă a oxigenului în vin prin tehnica de microoxigenare. Permite controlarea cantităţii de oxigen spre introducere în fiecare moment. Aceasta sculă oenologică se poate folosi:

• Între fermentaţia alcoolicăşi fermentaţia malolactică, favorizează polimerizarea de antociani şi tanini, îmbunătăţeşte stabilizarea colorantă.

• Creştere pe suşe, evită procésele provocate pentru liza drojdiilor.

• Eliminarea de compuşi cu sulf nedoriţi , evită problemele de reducţie posterioare.

• Eliminarea de tanini agresivi (verzi, uscaţi), ajută la polimerizările atinse de tanini care conduc spre o diminuare a caracterului amar sau astringent.

(a se vedea+)

dosiox

Eliminare selectivă de oxigen înainte de îmbuteliere. Evoluţia vinului îmbuteliat este legată de prezenţa oxigenului. (a se vedea+)

Fiecare miligram de oxigen dizolvat este capabil de a oxida 4 miligrame de dioxid de sulf. Vinuri cu un continut scăzut de sulf pot duferi fenomene de oxidare nedorite, apreciind notele de evoluţie şi schimb de tonalitate (paloare, tonuri de ceapă, ţiglă). Dacă se elimină excesul de oxigen dizolvat înainte de îmbuteliere, viaţa vinului se prelungeşte în sticla.